Wij gebruiken cookies. Cookiebeleid OK
'for those properties that deserve a different approach'

2019-06-05 10:55:30 Waar en hoe wil je later wonen? Dat bepaal je liever vroeger dan later

Wil je zo lang mogelijk blijven genieten? Wel je verdient het! Belangrijk is wel dat je je voorbereidt op de volgende levensfase. Hoe beter de voorbereiding, hoe groter de kans dat je jouw pensioen goed en gelukkig beleeft. Heb jij er al bij stilgestaan hoe en waar jij later wilt wonen? Als je zo lang mogelijk wilt blijven genieten, is dat een belangrijke beslissing die je maar beter niet uitstelt tot het te laat is. Maar wat is allemaal mogelijk? Wat zijn de populaire woonvormen voor senioren van vandaag?

Uit onderzoek blijkt dat hoe beter je je voorbereidt op je oudere levensfase, hoe groter de kans is dat je die goed en gelukkig beleeft. Daarom loont het de moeite om ruim op voorhand je opties voor de toekomst te overwegen. Voordat je staan, gaan en eventueel je denken belemmerd worden. Waar je zal wonen is daarbij belangrijk.

De eigen woning?

Een kleine meerderheid blijft het liefst thuis wonen in de vertrouwde omgeving, ook al is die woning vaak niet aangepast aan de nieuwe noden die komen kijken bij een oudere leeftijd. Aanpassingen aan de woning zijn niet altijd even makkelijk. Zoals een inloopdouche of bredere deuropeningen deze kosten behoorlijk wat geld en energie.

Maar liefst 354.000 65-plussers leven alleen in een woning die veel te groot is voor één persoon en die meestal niet voorzien is op een verminderde mobiliteit.

Mensen willen langer thuis wonen, terwijl op tijd verhuizen naar een aangepaste woning en woonomgeving, voordat die problemen de kop opsteken, de algemene en latere levenskwaliteit ten goede komt.

“Het gesprek”

Het is belangrijk met je partner of je kinderen op tijd te praten over de volgende stap in jouw woonsituatie. Dit gesprek voer je het best uit wanneer het nog kan, zodat je zelf de regisseur van je leven kan zijn. Om een goed doordachte keuze te maken waarbij iedereen zich goed voelt, is het belangrijk om het gesprek vroeg genoeg aan te gaan: nog voordat er valpartijen aan te pas komen, voordat de gezondheid zienderogen achteruitgaat en voordat er dementie optreedt.

Studies tonen aan dat je best vanaf 55 jaar moeten beginnen nadenken over jouw "wooncarrière". Hoe wil je wonen? Waar wil je wonen?

Toch is praten over een verhuis nog steeds taboe. Maar denk eraan, soms is het thuis niet veilig genoeg meer en je wil niet op basis van een crisisbeslissing een woonst kiezen. Dit is belangrijk!! Vermijd crisisbeslissingen. Houd het gesprek liever te vroeg dan te laat. Zo voorkom je crisisbeslissingen op momenten dat het moeilijk gaat. Als je aan vroegtijdige zorgplanning doet, maak je het gemakkelijker om later beslissingen te nemen die doordacht zijn. Je bent zeker dat alle betrokken partijen akkoord gaan, wat er ook gebeurt.

Het sociale aspect

Alleen is ook maar alleen, natuurlijk. Voor een erg groot deel van alleenwonenden is de thuishulp bijna de enige vorm van sociaal contact.

Op het gelijkvloers heeft Residentie Beaux-Arts voor haar bewoners een salon met haard en bibliotheek, een privérestaurant en een eventruimte. Op niveau -2 worden een fitnessruimte, behandelkamers en een sfeervolle wellness voorzien. Het sociale is een erg belangrijk aspect. Als je wil kan je genieten van volle privacy, maar je kan ook de keuze maken om te genieten van de gemene delen.


Is een assistentiewoning ook interessant als investering?

Investeren in erkende assistentiewoningen is investeren in een groeimarkt. De opties zijn erg breed. Je kan de woning voor jezelf kopen, voor later, en nu tijdelijk verhuren. Of je koopt een assistentiewoning voor je ouders. Of ouders kopen een woning als vruchtgebruiker en schenken het aan hun kinderen. Zoals je al merkt is een assistentiewoning nooit een slecht idee. De groeimarkt is namelijk gebaseerd op een maatschappelijke realiteit waarbinnen tegen het jaar 2020 ruim 25% van de bevolking 65-plusser zal zijn en de vraag om senioren kwalitatief te huisvesten het aanbod ruim zal overtreffen.


Waarom een erkende assistentiewoning?

Een erkende assistentiewoning is een individueel aangepaste woning of wooneenheid waarin de bewoner zelfstandig verblijft en een beroep kan doen op zorg en diensten. Daardoor hoeven de bewoners bij toenemende zorgbehoefte niet plots uit hun vertrouwde woonomgeving te verhuizen.

Als je een erkende assistentiewoning aankoopt, dan voldoet de woning aan het kwaliteitslabel dat werd opgelegd door het Agentschap Zorg en Gezondheid. De door de Vlaamse overheid bepaalde kwaliteitsnormen worden ook gecontroleerd.

De dienstverlening moet aan bepaalde standaarden voldoen en ook voor het gebouw zelf zijn er strikte criteria. Zo moet de netto-oppervlakte van de leefruimte, de keuken en de slaapkamer minstens 40 vierkante meter bedragen, moeten de flats toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en moeten er in alle badkamers en toiletten handgrepen en leuningen zijn aangebracht, dat zijn voorwaarden die redelijk vanzelfsprekend lijken. Ben je van plan om een assistentieflat aan te kopen? Dan is het interessanter om te mikken op een flat met een oppervlakte rond de 60 vierkante meter, want flatjes van 40 vierkante meter lijken op papier een goede investering, maar zijn weinig aantrekkelijk omdat ze zo klein zijn.

Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de allernieuwste technieken die wettelijk voorzien worden in het kader van de crisisassistentie.

Residentie Beaux-Arts

06165153 13-low

De appartementen van nieuwbouwproject Beaux-Arts zijn voornamelijk doorloopappartementen, ze hebben aan beide zijden een terras. De gemeenschappelijke delen hebben de uitstraling van een boetiekhotel. Er wordt een huiselijke sfeer gecreëerd zonder betutteling. De appartementen van Beaux-Arts zijn niet gewoon assistentieflats, het zijn eigenlijk luxeappartementen mét zorgmogelijkheden. Beaux-Arts wil ontzorgen en verzorgen. De 38 flats van 70 tot 117m² liggen verspreid over 5 verdiepingen. Alle wooneenheden zijn uitgerust met de nieuwste technieken en toestellen om jouw comfort te garanderen.

Specificaties:

 • 1 - 2 slaapkamers
 • 1 - 2 terrassen
 • Lichtrijke leefruimte
 • Volledig afgewerkte open keuken met merktoestellen
 • Afgewerkte badkamer met inloopdouche
 • Beglaasde deur tussen leefruimte en inkomhal voor een optimale lichtinval
 • Vloerverwarming
 • Gordijnen met automatische bediening

De assistentiewoningen zijn optimaal ingericht om jouw mobiliteit te verzekeren. Concreet? Brede deuren, drempelluwe overgangen naar bijvoorbeeld de terrassen, inloopdouche met zitje en noodoproepsysteem in de leefruimte, badkamer en slaapkamer(s).

 

06165153 11-low

Waarom Beaux-Arts?

De residentie biedt onder andere formules op maat en 24/7 permanentie. Geen telefooncentrale maar een aanwezig gekwalificeerd persoon en daarnaast ook een fulltime woonassistentie. Als jij of je grootouder, of ouders kleiner willen wonen, kies dan nu voor een zorgflat, waarom zou je nog eens verhuizen? Je wil namelijk echt geen verhuis meer als je echt zorgbehoevend wordt.

De assistentiewoningen van Beaux-Arts bieden gemoedsrust, een zorgpakket en diensten à la carte.

Welk zorgpakket?

Bij residentie Beaux-Arts ontvang je:

 1. Voltijdse woonassistentie
 2. Oproepsysteem en eerste hulp 24u/24/u, 7d/7d
 3. De garantie van crisiszorg en overbruggingszorg
 4. Permanentie door gekwalificeerd personeel, ook bij afwezigheid woonassistent
 5. Organisatie van medische ondersteuning
 6. Administratieve ondersteuning en coördinatie van alle zorg
 7. Videofonie
 8. Gebruik gemeenschappelijke ruimtes: gezellig salon, eventruimte, privérestaurant
 9. Gebruik fitnessruimte
 10. Gebruik bibliotheek
 11. Binnentuin met terras en kruidentuin
 12. Organisatie van vrijblijvende gevarieerde activiteiten
 13. Elektriciteit, verwarming, water in gemeenschappelijke ruimtes
 14. Poetsen buitenzijde ramen en balustrade
 15. Voorziening voor aansluiting TV-, telefoon- en internetverbinding
 16. Afvalbeheer
 17. Gemeenschappelijke fietsenstalling (met elektriciteitsvoorziening)
 18. Algemeen en technisch onderhoud van gemeenschappelijke delen en tuin
 19. Brandbeveiliging en brandverzekering voor gebouw
 20. Gebruikersraad

Welke zijn de Diensten à la carte?

 1. Onderhoud kamers
 2. Wellness en massagemogelijkheden
 3. Huishoudelijke hulp
 4. Maaltijden
 5. Sanitaire en functionele hulpmiddelen
 6. Apotheek aan huis
 7. Kapper
 8. Manicure en pedicure
 9. Was- en strijkdienst
 10. Boodschappenservice
 11. Aangepast vervoer
 12. Klusjesdienst


Gebouwd en verkocht onder de Wet Breyne.

Zolang een assistentiewoning in aanbouw is wordt de koper maximaal juridisch beschermd. Dat houdt onder andere in dat er slechts een voorschot van 5% op de totale aankoopsom kan gevraagd worden, dat de betalingsschijven na voltooiing van bepaalde werken vooraf zullen vastgelegd worden, dat de veiligheidscoördinator informatie verstrekt, EPB-verslaggeving wordt afgeleverd, as-built-attest van de architect voor handen moet zijn en de oplevering in twee fases moet gebeuren: de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering (na één jaar). Dit om alle onvolkomenheden te kunnen opvangen, de verplichte waarborgstelling te garanderen en de bijzonder strenge regels met betrekking tot de 10-jarige aansprakelijkheid van aannemer en architect te voorzien.


Fiscaliteit

In ruil voor de strenge regelgeving en normering heeft de overheid in 2013 twee fiscale maatregelen ingevoerd om de woonvorm van erkende assistentiewoningen te stimuleren bij particulieren en bij investeerders. Zo geniet je bij een assistentiewoning nu van 12% btw op de constructiewaarde in plaats van 21% btw als je een erkende assistentiewoning aankoopt. Op de grondwaarde is de klassieke registratiebelasting van toepassing overeenkomstig het toepasselijk tarief (doorgaans 10%). Gezien de erkenning door het Agentschap Zorg & Gezondheid, geniet je tegenwoordig ook van vrijstelling van de jaarlijkse grondlasten. Dat is dus je onroerende voorheffing, berekend op het kadastraal inkomen van de assistentiewoning. Normaal betaal je dat één keer per jaar, maar bij een erkende assistentieflat valt dat volledig weg.


Interessante investering

Dat assistentiewoningen een interessante investering zijn, is dus zeker. Er zijn enkele mooie, kwaliteitsvolle en duurzame projecten die goed worden uitgebaat met respect voor de mensen. Het komt erop aan om het spreekwoordelijke kaf van het koren te scheiden. Zoals bij elke woning is belangrijk dat je je kan thuis voelen in de assistentieflat. Daarom zijn de architectuur en de ligging zo belangrijk. Dichtbij een centrum met bakker, slager, kerkplein, supermarkt, openbaar vervoer, station, enzovoorts.

Residentie Beaux-Arts ligt in het museumkwartier van Gent, tussen de Leie en het Citadelpark en op een boogscheut van het stadscentrum en Sint-Pietersstation.

 • Openbaar vervoer: tram 1 stopt voor de deur en brengt je in minder dan 10 minuten naar de Kouter en de Korenmarkt en of naar AZ Maria Middelares en EXPO Gent.
 • Ruime parking, bergingen en fietsenstallingen ondergronds
 • Winkels: binnen een straal van 500 meter vind je een groot aanbod aan bakkers, slagers, kruideniers, traiteurs, apotheken, vrije beroepen, banken en supermarkten.
 • Cultuur: concertzalen, musea (SMAK, MSK en STAM), cinema’s, noem maar op!
 • Groen: gezellige binnentuin die je zelf niet moet onderhouden met kruidentuin en op 100m van het Citadelpark

 

Beaux-Arts, luxueuze assistentieflats, een onovertroffen combinatie van een goede ligging, omgeving, toegankelijkheid, diensten en infrastructuur.

 

beaux-arts-gevel-low

Nieuwsflash

Corona en de lente. Vooruitzichten voor residentieel vastgoed.

Consumenten-vertrouwen Zij die humane wetenschappen studeerden, erover lazen of in de privé-sfeer in aanraking k... [lees meer]

FIABCI - Internationale Vastgoed Federatie

Al sinds 1949 is FIABCI hét internationaal vastgoednetwerk. FIABCI is een internationale onroerend goed organisatie en is in de loop der jaren uitgegr... [lees meer]

De vierde industriële revolutie

Vlaanderen zit in een digitale versnelling. De digitalisering is volop bezig en dringt door in alle sectoren en in ons dagelijks leven. Ook in de vastgoedsector is dig... [lees meer]